penzriport.hu


 • Megjelent a Pénzriport legfrissebb tanulmánya, a magyar államadósság keletkezésének részletes, analitikus elemzése. A kutatás eredménye alapján az államadósság gyors növekedését nem a Kádár-rendszer túlfogyasztása, hanem leginkább a jegybank hibás döntései, elsősorban árfolyamveszteségek okozták.

 • Amikor nemesfémről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az arany jut az eszébe elsőnek. Indokolatlanul kevesebb figyelem irányul az ezüst felé. Néhány hónappal ezelőtt elemeztük, hogy miért választotta a legtöbb társadalom pénzének a nemesfémeket az elmúlt 2500 évben.

 • A pénzügyi rendszer változatlanul bármikor összeomolhat. Rövid- és középtávon a defláció fenyeget: ennek elkerülése végett a jegybanknak újra és újra lazítani, pénzt nyomtatni kell. Viszont ez a fedezetlen pénznyomtatás végül ahhoz vezet, hogy a megtakarítók elveszítik a „bizalmukat” a jegybankok és a papírpénzek iránt.

 • Ha nagyon elegünk lenne az EU-ból, akkor nem kellene félnünk az „EU-támogatás” elvesztésétől. Nyomtathatunk pénzt magunknak valamilyen más címen. Az „EU támogatás” valójában pénznyomtatási engedély 2004 óta kb.

 • Ha nem „tartalékolna” az ország, akkor a 10 000 milliárd forintnyi devizatartalékból csökkenthetnénk az államadósságot, vagy akár szét is oszthatnánk azt.

  Magyarország nagyságrendileg 10 000 milliárd forint „devizatartalékkal” rendelkezik.

 • Az esés mindaddig folytatódhat, amíg a jegybankok be nem adják a derekukat, és nem kezdenek el újra pénzt nyomtatni.

  Hétfőn folytatódott a világ részvény- és árupiacainak zuhanása, fejlődő országok devizái további nyomás alá kerültek.

 • A Magyar Nemzeti Bank 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot júliusban. Az előnyök annyira nyilvánvalóak, hogy inkább az a kérdés: miért nem tette meg ezt már a korábbi jegybanki vezetés? A Magyar Nemzeti Bank 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot júliusban.

 • Az „aranyár” ötéves mélypontra esett, 1 100 dollár per uncia szintre. Ez sok vagy kevés? Mit jelent ez?

  A „modern közgazdaságtan” teljesen elfelejtette az arany szerepét a pénzügyi rendszerben. Ezért a kérdés elemzéséhez menjünk vissza az alapokhoz.

 • Ironikus módon Görögországot már egy évszázaddal ezelőtt is kizárták egy pénzügyi unióból, mert csalt. De mi történne most, ha a görögök tényleg elhagynák az eurózónát és újra bevezetnék a drachmát?

  Az euró valójában nem egy pénz, hanem egymásra átváltható nemzeti eurók együttese.