penzriport.hu

 • A jelenleg uralkodó mainstream közgazdaságtan képviselőinek többsége még mindig a jegybankot tekinti a fő pénzteremtőnek a gazdaságban, a kereskedelmi bankok szerintük csupán pénzközvetítő szerepet töltenek be.

 • A jelen írás egy rövid, leegyszerűsítő összefoglalója annak a digitális jegybankpénz bevezetése javaslatnak, amely az elkövetkező időszakban több blogbejegyzésben, részleteiben bemutatásra kerül. Korunkban az online is elérhető számlapénz a legnépszerűbb pénztartási forma.

 • Kedves Pénzriport Olvasók! A Pénzriport folytatódik. A pénzügyi rendszerben történő mélyebb fundamentális változtatásokat jelenleg a következő okok akadályozzák: Egyrészt, a közgazdász társadalom döntő része nem ismeri fel a jelenlegi pénzügyi rendszer fenntarthatatlanságát és igazságtalanságát; túlságosan érzékenynek, politikailag inkorrektnek minősül tényleges alternatívák megfogalmazása a rendszerrel szemben.

 • Az MNB Tanszék Digitális Pénzek konferencián "A digitális jegybankpénz hatása a pénzteremtésre" címmel tartott előadás videó felvétele elérhető itt.

  Az előadás összefoglalása:


  - A jelenlegi pénzügyi rendszerben a pénzteremtés a bankrendszerben történik, amikor a bankok hiteleznek, akkor ezzel párhuzamosan pénzt teremtenek.

 • Kedves Pénzriport Rajongók, Olvasók! Ezúton szeretnék tájékoztatni mindenkit arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank Kutatási részlegéhez csatlakoztam. Természetesen tudom, és megértem, hogy sokan kétkedve állnak a lépés előtt.

 • A világ vezető jegybankjai közel 15 billió dollárnyi, a világ-GDP egyötödének megfelelő pénzt nyomtattak a 2008-as válság óta eltelt években. Az „infláció” mégis alacsony maradt. Hogy lehetséges ez? Talán hihetetlenül hangzik:

 • A beszélgetés témái: - Mi legyen a pénz alapja: arany vagy exceltáblaszám? Miért van a fedezetlen pénz bukásra ítélve? - Aranytartalékolási trendek a világban: ázsiai országok aranytartalékainak növekedése, európai országok aranytartalékainak hazahozatala - Mekkora Kína valódi aranytartaléka? - A fizikai aranypiac legnagyobb szereplője:

 • A beszélgetés témája:

  Megmarad-e az euróövezet? Hogyan alakultak ki a jelenlegi egyensúlytalanságok az euróövezetben? Miért vált kedvezőtlenné az euró mind az északi, mind a déli országok számára? Milyen rövidtávú veszélyek vannak az euróövezetre nézve? Mik is azok a Target2 egyenlegek? Érdemes-e Magyarországnak bevezetni az eurót? A felvétel elérhető itt 30:

 • The Hungarian central bank has been the target of fierce media attention. The Wall Street Journal, Reuters, The Economist, and lately Bloomberg, have suggested that the central bank “funnels one billion dollars to friends and family”.

 • Mennyire áll stabil lábakon az euró rendszere 2016-ban? Egyértelmű a német fölény kontra alávetett peremországok-séma, vagy ennél jóval bonyolultabb a történet? Előfordulhat az is, hogy nem a periféria országainak, hanem Németországnak és a német bankoknak lesz elegük az euró rendszeréből? Utánajártunk.