penzriport.hu

  • Nemrég megjelent egy olyan vélekedés az Indexen, miszerint már csak azért sem érdemes ujjat húzni Sorossal, mert egyet gondol és hatalmas vagyonával „bedönti” a forintot, aztán nézhetünk. Járjuk körbe, hogy vajon reális veszély-e egy forint elleni támadás? Először ismerkedjünk meg a spekuláció lélektanával, majd a forint helyzetével! A spekuláció lélektana A határidős piacokon való kereskedés zéró összegű játék.

  • Egyénileg érdemes óvatosnak lenni, diverzifikálni (nem mindent egy lóra feltenni) és megtakarításaink egy részét a pénzügyi rendszeren kívül tárolni. Ország szinten nincs ok az aggodalomra. A kilépés valójában nem kétkimenetelű (igen-nem) folyamat.

  • A Pénzriport ezúttal arra a kérdésre keresi a választ, hogyan lehetne segíteni az adósságcsapdába került több százezer háztartáson. Mind a makroszintű elemzések, mind az ezen a területen dolgozó szakemberekkel folytatott beszélgetések arra engednek következtetni, hogy az adósságcsapda problémája jelentősen összekapcsolódik a devizahitelezés problémájával.

  • Surányi György Cél és valóság című, Népszabadságban megjelent írása az elmúlt 15 év jegybanki politikáját veszi nagyító alá, és többek között kritikákat fogalmaz meg a jelenlegi jegybanki vezetéssel kapcsolatban is.

  • A jegybank egy totálisan vert helyzetből stabilizálta az ország pénzügyeit, és fő motorja volt annak, hogy a gazdaság növekedési pályára állhatott és azon maradhat az elkövetkező években is. Természetesen attól, hogy megszűnik a legnagyobb erőforrás-elszívás, még nem lett minden rózsaszín.

  • Magyarország jelenleg 3 tonna aranytartalékkal rendelkezik, ez egy mintegy fél méter élű kockányi aranynak felel meg. Ez a mennyiség régiós összehasonlításban is igen alacsonynak mondható. A minap arról írtam, miként teremtettek pénzt Kossuth Lajosék a szabadságharcos kormány számára 1848-49 során.

  • 1848-ban az állam egyszerűen papírpénzt teremtett a semmiből és kinevezte azt az ország hivatalos pénzének. Ezek voltak az úgynevezett Kossuth-bankók. Különös története van az 1848-49-es forradalmi és szabadságharcos magyar kormány pénzteremtési kísérletének.

  • A bankok nem megtakarításokat, betéteket gyűjtenek és helyeznek ki hitelfelvevőknek, hanem a semmiből teremtenek pénzt, amikor hitelt nyújtanak. Arthur Schopenhauer német filozófus szerint minden igazság három lépésen megy keresztül:

  • A legtöbb állampolgár elborzad attól a gondolattól, hogy a hatóság és a bankrendszer minden egyes adás-vételére rálát, és a készpénzmentesítés hallatán egy orwelli társadalom rémképe jelenik meg. Miért vált sürgőssé a készpénz elleni háború? Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke 2016.

  • A beszélgetés témái: - Az előttünk álló pénzügyi válságról - Mi várható: defláció vagy infláció (hiperinfláció)? - Amerikai államkötvény piac: Kína, Oroszország, olajexportőr országok eladók - Visszamegyünk az aranystandardra? Ha igen, milyen aranyáron? - Miért jobb az ezüst, mint az arany? - Miért érdemesebb fizikai formában nemesfémet venni, mint a tőzsdén? A felvétel elérhető itt.