penzriport.hu

 • Az „aranyár” ötéves mélypontra esett, 1 100 dollár per uncia szintre. Ez sok vagy kevés? Mit jelent ez?

  A „modern közgazdaságtan” teljesen elfelejtette az arany szerepét a pénzügyi rendszerben. Ezért a kérdés elemzéséhez menjünk vissza az alapokhoz.

 • Ironikus módon Görögországot már egy évszázaddal ezelőtt is kizárták egy pénzügyi unióból, mert csalt. De mi történne most, ha a görögök tényleg elhagynák az eurózónát és újra bevezetnék a drachmát?

  Az euró valójában nem egy pénz, hanem egymásra átváltható nemzeti eurók együttese.

 • A görög államcsőd nemcsak Görögországnak fájhat nagyon, de a hitelezőinek, azaz elsősorban az Európai Központi Banknak és az eurózóna országainak is: a veszteségleírás akár a teljes európai pénzügyi rendszert megrázhatja, különösen, ha a többi déli országra is átterjed a pánik.

 • Az ország pénzügyi gondjai: Magas államadósság, több, mint egy millió ember adósságcsapdában, önálló pénzteremtést feladása. Ezeket a hibákat a múltból örököltük. A hibák kialakulásáért, nem a hétköznapi emberek felelősek.

 • Mi van, ha kilökik a görögöket az eurózónából? Semmi. Teljesen jól ellennének.

  Ha egy pakliból kihúzunk egy lapot, attól a pakli szerkezete nem igazán változik meg. Más a helyzet, ha egy feje tetejére fordított kártyavárból húzunk ki egy lapot.

 • Egyre gyakrabban történnek olyan események, amelyek összedönthetik a kártyavárat: a svájci frank küszöb elengedése, egy esetleges görög államcsőd, újabb európai pénznyomtatás...

  Az elmúlt évek viszonylagos szélcsendjét követően, sokasodnak azok a jelek a horizonton, amelyek egy hatalmas pénzügyi tornádó megjelenését vetítik előre:

 • Olyan mintha egy nagy repedező hajóhoz hozzákötné magát egy jó állapotban lévő kis hajó: mindaddig, amíg a tanker a víz felszínén van, nincs gond. De amikor süllyedni kezd, onnantól kezdve a kis hajó kapitányának el kell döntenie, hogy akar-e a nagy hajóval süllyedni, vagy mégis elvágja a kötelet. • Az előadás bemutatja a pénzügyi rendszer felépítését, fő hibáit, és a lehetséges kiutat. Kiderül, hogy hogyan teremtődik a pénz, miért veszélyes, ha a pénzkínálatot néhány szereplő kontrollálja, hogyan élhetnek vissza a jegybankárok, bankok, politikusok és a barátaik a rendszerrel. • A globális pénzügyi rendszer hatalmas válság előtt áll.


  A pénz mögött nincs tárgyi fedezet, csak adósság. Viszont túl sok az adósság a GDP-hez képest, és az adósságok nagy része soha nem lesz kifizetve.