penzriport.hu

  • A beszélgetés témái: - Az előttünk álló pénzügyi válságról - Mi várható: defláció vagy infláció (hiperinfláció)? - Amerikai államkötvény piac: Kína, Oroszország, olajexportőr országok eladók - Visszamegyünk az aranystandardra? Ha igen, milyen aranyáron? - Miért jobb az ezüst, mint az arany? - Miért érdemesebb fizikai formában nemesfémet venni, mint a tőzsdén? A felvétel elérhető itt.

  • Néhány hete jött ki a mozikban A nagy dobás című film. A film bemutatja, hogy néhány, józan paraszti ésszel gondolkodó kereskedő 2005 környékén előre látta, hogy a jelzálogpiac be fog dőlni, és a jelzálogpapírok shortolásával sokat nyertek.

  • A beszélgetés témája: magyar államadósság keletkezése. Mi lehetett az oka annak, hogy a jegybank a lehető legkedvezőtlenebbül választotta meg, hogy mikor, milyen devizában adósodjon el az ország? A felvétel elérhető itt 5:

  • A kínai vezetés hosszú távú víziója, hogy Kína újra a világ vezető gazdasága legyen. Kína félelme, hogy Amerika veszélyeztetve érzi egyeduralmát, ezért keresi a módját, hogy megakassza Kína fejlődését.

  • A fejlett országokban a pénzügyi rendszer leginkább kamatokon és magasabb adókon keresztül csoportosított át erőforrást az elmúlt évtizedekben. Az elkövetkező időkben azonban egy másik változat kerülhet előtérbe:


  • Megjelent a Pénzriport legfrissebb tanulmánya, a magyar államadósság keletkezésének részletes, analitikus elemzése. A kutatás eredménye alapján az államadósság gyors növekedését nem a Kádár-rendszer túlfogyasztása, hanem leginkább a jegybank hibás döntései, elsősorban árfolyamveszteségek okozták.

  • Amikor nemesfémről beszélünk, akkor a legtöbb embernek az arany jut az eszébe elsőnek. Indokolatlanul kevesebb figyelem irányul az ezüst felé. Néhány hónappal ezelőtt elemeztük, hogy miért választotta a legtöbb társadalom pénzének a nemesfémeket az elmúlt 2500 évben.

  • A pénzügyi rendszer változatlanul bármikor összeomolhat. Rövid- és középtávon a defláció fenyeget: ennek elkerülése végett a jegybanknak újra és újra lazítani, pénzt nyomtatni kell. Viszont ez a fedezetlen pénznyomtatás végül ahhoz vezet, hogy a megtakarítók elveszítik a „bizalmukat” a jegybankok és a papírpénzek iránt.

  • Ha nagyon elegünk lenne az EU-ból, akkor nem kellene félnünk az „EU-támogatás” elvesztésétől. Nyomtathatunk pénzt magunknak valamilyen más címen. Az „EU támogatás” valójában pénznyomtatási engedély 2004 óta kb.