Előadások

Az alábbi három (3x1 óra) videó végignézésével megismerhetjük a világ és Magyarország pénzügyi helyzetét és legfőbb pénzügyi folyamatait. Az első két videó (Az előttünk álló válságról; Szabadulás a pénzügyi mátrixból) alapvető pénzügyi összefüggéseket mutat be, illetve bemutatja a világ pénzügyi helyzetét. A harmadik videó (Recept a magyar pénzügyi rendszer újraindításához) pedig azt mutatja be, hogy hol van Magyarország helye a globális pénzügyi mátrixban, illetve, hogy hogyan néz ki a magyar pénzügyi rendszer és hogyan érdemes megváltoztatni.

penzriport.hu • A jelenlegi pénzügyi rendszerben a pénzteremtés a bankrendszerben történik, amikor a bankok hiteleznek, akkor ezzel párhuzamosan pénzt teremtenek.

  A digitális formában lévő pénzek népszerűbbek, mint a fizikai formában lévő pénzek, a bankrendszernek jelentős részben amiatt van képessége kvázi a semmiből pénzt teremteni, mivel kizárólag a bankrendszer nyújt digitális formában elérhető pénzeszközt a háztartások és vállalatok számára.

 • A jelenleg uralkodó mainstream közgazdaságtan képviselőinek többsége még mindig a jegybankot tekinti a fő pénzteremtőnek a gazdaságban, a kereskedelmi bankok szerintük csupán pénzközvetítő szerepet töltenek be.

 • Az MNB Tanszék Digitális Pénzek konferencián "A digitális jegybankpénz hatása a pénzteremtésre" címmel tartott előadás videó felvétele elérhető itt.

  Az előadás összefoglalása:


  - A jelenlegi pénzügyi rendszerben a pénzteremtés a bankrendszerben történik, amikor a bankok hiteleznek, akkor ezzel párhuzamosan pénzt teremtenek.

 • A jegybank egy totálisan vert helyzetből stabilizálta az ország pénzügyeit, és fő motorja volt annak, hogy a gazdaság növekedési pályára állhatott és azon maradhat az elkövetkező években is. Természetesen attól, hogy megszűnik a legnagyobb erőforrás-elszívás, még nem lett minden rózsaszín.

 • A bankok nem megtakarításokat, betéteket gyűjtenek és helyeznek ki hitelfelvevőknek, hanem a semmiből teremtenek pénzt, amikor hitelt nyújtanak. Arthur Schopenhauer német filozófus szerint minden igazság három lépésen megy keresztül:

 • Az ország pénzügyi gondjai: Magas államadósság, több, mint egy millió ember adósságcsapdában, önálló pénzteremtést feladása. Ezeket a hibákat a múltból örököltük. A hibák kialakulásáért, nem a hétköznapi emberek felelősek. • Az előadás bemutatja a pénzügyi rendszer felépítését, fő hibáit, és a lehetséges kiutat. Kiderül, hogy hogyan teremtődik a pénz, miért veszélyes, ha a pénzkínálatot néhány szereplő kontrollálja, hogyan élhetnek vissza a jegybankárok, bankok, politikusok és a barátaik a rendszerrel. • A globális pénzügyi rendszer hatalmas válság előtt áll.


  A pénz mögött nincs tárgyi fedezet, csak adósság. Viszont túl sok az adósság a GDP-hez képest, és az adósságok nagy része soha nem lesz kifizetve.

 • 1