PÉNZRIPORT | Blog

A Pénzriport alternatív pénzügyi honlap. A Pénzriport küldetése: ismeretterjesztés a globális pénzügyi rendszer valódi helyzetéről és természetéről, valamint kilépési stratégiák és alternatívák javasolása.

2020.05.27.
A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiákhoz kapcsolódó előnyök egy része téves társításon alapszik; bár az új technológiáknak van néhány valóban egyedi tulajdonsága, de – meglátásunk szerint – ezek nem adnak jelentős tartalmi többletet a pénzreformhoz.
2020.05.08.
A jelenlegi pénzügyi rendszerben, amennyiben a banki hitelezés valamilyen oknál fogva megnehezül, ez visszaveti a gazdasági növekedést. Az új pénzügyi rendszerben ugyan a hitelező bankok nehezebben tudnának forrásokat összegyűjteni és így hitelezni, de kérdés, hogy ez hátrányt okoz-e?
2020.05.08.
A digitális jegybankpénz megfelelő bevezetése a közpénzrendszer modern formájához vezethet. A pénzreformmal a GDP közel 2,5 százaléka nyerhető meg évente. Úgy tűnik azonban, mintha a jegybankok a bankokat védenék a társadalom számára kedvező változtatásokkal szemben.
2020.04.07.
Az MNB Tanszék közgazdászai szerint a helikopterpénz nincs ingyen, a jegybank csak úgy tud pénzt teremteni az állam számára, ha ezzel párhuzamosan nő az állam adóssága. Bár a jelenlegi szabályrendszerben nem, megváltozott szabályok esetén azonban lehetséges az adósságmentes közpénz („helikopterpénz”) teremtése.
2020.04.03.
A jegybankok pénzt teremtenek a bankoknak, az államok pénzt pumpálnak a gazdaságba, és az is lehet, hogy az államok maguk fognak pénzt teremteni. Felmerül a kérdés, hogy nem okoz-e inflációt a sok pénzteremtés? Valójában négy különböző kérdésről van szó, amelyekre a válaszok is eltérőek.
2020.03.20.
A koronavírus-járvány következményeként egy időre leáll a gazdaság, a vállalatok és a munkavállalók helyzete ellehetetlenülhet, ezért az államnak támogatnia kell a bajbajutottakat. Az ehhez szükséges forrás előteremthető pénzteremtéssel, a kérdés inkább csak az, hogy ki teremtse ezt a pénz: valójában sem az IMF-re, sem a bankokra nincs szükség.
2020.03.14.
A koronavírus gazdasági és pénzügyi kihívásai miatt kevésbé kell aggódnunk, ezek jelentős része jegybanki és állami beavatkozásokkal kezelhető. A vírus emberi áldozatainak csökkentése érdekében azonban most kell lépnünk: mindenki, aki teheti, maradjon otthon! A Pénzriporton általában nem foglalunk
2020.03.13.
Az új pénzügyi rendszerben az állam (jegybank) fedezetlen pénzt teremt. A pénzre a gazdasági szereplők keresletet támasztanak, így korlátosság esetén az nem értéktelenedik el. A pénzmennyiség növekedési ütemét a jegybank határozhatja meg.

PÉNZRIPORT | Blog

A Pénzriport alternatív pénzügyi honlap. A Pénzriport küldetése: ismeretterjesztés a globális pénzügyi rendszer valódi helyzetéről és természetéről, valamint kilépési stratégiák és alternatívák javasolása.

TOP