A Pénzriport folytatódik

  a pénzriport folytatódik

  Kedves Pénzriport Olvasók!

  A Pénzriport folytatódik.

  A pénzügyi rendszerben történő mélyebb fundamentális változtatásokat jelenleg a következő okok akadályozzák:   Egyrészt, a közgazdász társadalom döntő része nem ismeri fel a jelenlegi pénzügyi rendszer fenntarthatatlanságát és igazságtalanságát; túlságosan érzékenynek, politikailag inkorrektnek minősül tényleges alternatívák megfogalmazása a rendszerrel szemben. Másrészt, a jelenlegi pénzügyi rendszer nyertesei nem érdekeltek a változtatásokban.  Harmadrészt, az ország egy kedvező növekedési szakaszba került, döntéshozók kockázatosnak tartanák ezen lendület megakasztását.

  Valószínűleg nem lehetséges mélyebb változás elérése anélkül, hogy a jelenlegi pénzügyi rendszer visszásságai, illetve egy alternatív pénzügyi rendszer előnyeivel kapcsolatos ismeretek a jelenleginél jóval szélesebb körben ismertté ne váljanak. Szükséges az alternatív pénzügyi rendszer részletekbe menő, kristálytisztára történő kidolgozása, bemutatása, annak szakmai és társadalmi vitája. Lehet, hogy egy újabb válság szintén szükséges lesz ahhoz, hogy a változtatás igénye a társadalom, a szakma és a politika részéről is általánossá váljon.

  A továbbiakban a Pénzriporton folytatott írásokkal, elemzésekkel, nyitott szakmai vita biztosításával szeretnék hozzájárulni egy alternatív, működőképes pénzügyi rendszer kimunkálásához.

  Üdvözlettel,

  Szabó Gergely

  Hozzászólás

388