PÉNZRIPORT | Blog

A Pénzriport alternatív pénzügyi honlap. A Pénzriport küldetése: ismeretterjesztés a globális pénzügyi rendszer valódi helyzetéről és természetéről, valamint kilépési stratégiák és alternatívák javasolása.

2020.07.17.
A jelenlegi pénzügyi rendszer forradalmi változását az jelentené, ha az állam visszaszerezné a pénzteremtés jogát a magánszektortól; ehhez nem technológiai újításra, hanem elsősorban valódi pénzügyi ismeretekre, valamint politikai szándékra és cselekvőképességre van szükség.
2020.06.30.
A pénzreform-javaslattal kapcsolatosan számos szakmai kérdés, kritika fogalmazódik meg, ebben a cikkben ezeket, illetve az ezekre adott válaszokat gyűjtöttük össze.
2020.06.22.
Az új pénzügyi rendszert indíthatjuk tiszta lappal, de át is vihetjük a meglévő tartozás-követel egyenlegeket. Kérdés, hogy hogyan?
2020.06.16.
Mivel a bankok tárolják a pénzek döntő részét, a bankok csődbe menetele társadalmilag nem elfogadható lehetőség; ezért a jegybank és az állam kénytelen különböző ajándékbiztosításokban részesíteni a bankokat. Az ajándékbiztosítások eredményeként a pénzteremtés haszna és kockázata elválik egymástól.
2020.05.27.
A megosztott főkönyv és a blokklánc technológiákhoz kapcsolódó előnyök egy része téves társításon alapszik; bár az új technológiáknak van néhány valóban egyedi tulajdonsága, de – meglátásunk szerint – ezek nem adnak jelentős tartalmi többletet a pénzreformhoz.
2020.05.08.
A jelenlegi pénzügyi rendszerben, amennyiben a banki hitelezés valamilyen oknál fogva megnehezül, ez visszaveti a gazdasági növekedést. Az új pénzügyi rendszerben ugyan a hitelező bankok nehezebben tudnának forrásokat összegyűjteni és így hitelezni, de kérdés, hogy ez hátrányt okoz-e?
2020.05.08.
A digitális jegybankpénz megfelelő bevezetése a közpénzrendszer modern formájához vezethet. A pénzreformmal a GDP közel 2,5 százaléka nyerhető meg évente. Úgy tűnik azonban, mintha a jegybankok a bankokat védenék a társadalom számára kedvező változtatásokkal szemben.
2020.04.07.
Az MNB Tanszék közgazdászai szerint a helikopterpénz nincs ingyen, a jegybank csak úgy tud pénzt teremteni az állam számára, ha ezzel párhuzamosan nő az állam adóssága. Bár a jelenlegi szabályrendszerben nem, megváltozott szabályok esetén azonban lehetséges az adósságmentes közpénz („helikopterpénz”) teremtése.

PÉNZRIPORT | Blog

A Pénzriport alternatív pénzügyi honlap. A Pénzriport küldetése: ismeretterjesztés a globális pénzügyi rendszer valódi helyzetéről és természetéről, valamint kilépési stratégiák és alternatívák javasolása.

TOP